Kuchnia

Kuchenne rewolucje

Chlebek orkiszowy z nasionami i szczyptą rozmarynu
Kategoria: Śniadania

zdrowy, bardzo smaczny i naprawdę szybko się go robi, polecam.

Składniki
dla >6 osób

mąka orkiszowa, 1kg
woda, 0,5 szklanka
drożdze, 5dag
nasiona, 150dag
rozmaryn, 1łyżeczka
sól, 1 łyżeczka
pieprz, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 2 łyżeczki


Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min

1. drożdże wrzucamy do ciepłej wody 0.5 szklanki z dodatkiem soli i 2 łyżek mąki, czekamy aż podwoją swoje rozmiary. W osobnej misce przesiewamy mąkę dodajemy wyrośnięty zaczyn, nasiona ( rozmaryn, siemię lniane, słoneczki...) 2 łyżeczki oliwy i wyrabiamy ciasto, wyrobione odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Nagrzewamy piekarnik( z termoobiegiem), ustawiamy temp 180 stopni i pieczemy chlebek przez 45 minut. Wyjmujemy go od razu po upieczeniu aby woda odparowała, a skórka była chrupka ! Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation