Design

DOM

Ciasto snickers

Składniki na ciasto:
Mąka – 0,5 kg
Cukier – 10 dag
Masło – 20 dag
Jaja – 2 sztuki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Miód – 3 łyżki

Składniki na masę orzechową:
Orzechy włoskie – 30 dag (obranych)
Cukier – 0,5 szklanki
Miód – 2 łyżki
Margaryna – ok. 15 dag

Składniki na krem:
Mleko – 3 szklanki
Cukier- 10 dag
Cukier waniliowy – 1 opakowanie
Kasza manna błyskawiczna – 22 łyżeczek
Uwaga, przydatny sprzęt to :
Dwie blachy do pieczenia tej samej wielkości.


Przygotowanie:
1. Na początek:
Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj do niej po kolei wszystkie pozostałe składniki (cukier, cukier waniliowy, jaja, miód). Przesiekaj wszystko nożem aby połączyć składniki, a następnie zagnieć ciasto ręką. Ciasto jest dość trudne do zagniecenia, ale po upływie około 10min otrzymasz zwarte ciasto.
2. Następnie:
Podziel ciasto na 3 równe części i każdą po kolei rozwałkuj. Wyłóż dwie formy do pieczenia papierem i do każdej włóż rozwałkowane, dość cienkie, ciasto.
Dwie blachy są w tym przepisie bardzo przydatne, jednakże jeśli dysponujesz tylko jedną – nie martw się, wydłużysz czas przygotowania ciasta jedynie o 15 min.
3. Piecz:
Dwie blachy ciasta jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min.
4. Przygotuj:
Masę orzechową. Do garnka włóż margarynę, cukier i miód. Podgrzewaj do momentu, aż wszystkie składniki zaczną się rozpuszczać, wtedy wsyp orzechy. Wymieszaj masę i podgrzewaj jeszcze kilka sekund. Pamiętaj – nie zagotuj masy! Zbyt długo podgrzewana zacznie się karmelizować, a to spowoduje, że stanie się bardzo twarda.

5. Po upieczeniu:
Dwóch ciast, wyjmij je z piekarnika. Jedno ciasto wyjmij z blachy, jeszcze raz wyłóż papierem i włóż trzecią porcję rozwałkowanego ciasta. Na wierzch ciasta wyłóż ciepłą masę orzechową, którą przed chwilą przygotowałaś. Piecz 15 min w temperaturze 180 stopni.
6. Przygotuj krem:
Ugotuj mannę na mleku wraz z cukrem i cukrem waniliowym (według przepisu na opakowaniu). Manna błyskawiczna gotuje się zaledwie kilka minut. Zdejmij ją z ognia i przykryj folią spożywczą (tak aby folia dotykała wierzchu manny – dzięki temu nie powstanie kożuch, który powoduje że krem bywa grudkowaty). Mannę zostaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie mikserem utrzyj masło (które powinno być miękkie, dlatego godzinę przed przystąpieniem do pieczenia wyjmij je z lodówki). Do utartego masła dodawaj zimną mannę i ucieraj mikserem na jednolitą aksamitną masę.
7. Na koniec:
Na wystudzony placek wyłóż połowę kremu, przełóż drugim upieczonym plackiem, na który wyłóż pozostałą część kremu. Na sam wierzch połóż ciasto z masą orzechową. Następnie zawiń szczelnie ciasto np. folią (aby nie chłonęło zapachów z lodówki – taką tendencje mają ciasta z kremem) i włóż na około 30 min do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation