Biżuteria

Biżuteria, atelier, biżuteria

BOCZKOWA FANTAZJA -

przyslijprzepis.pl - Przyślij Przepis - sprawdzone przepisy na pyszne i tanie dania

Bardzo smaczna, aromatyczna i ładnie wyglądająca rolada do chleba.

Składniki:

1 1/2 kg. chudego boczku bez skóry
1 mała polędwica wieprzowa
1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego
1 gł. czosnku
5 dkg. moreli suszonych dużych
2 łyżki żurawiny suszonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sosu chilli słodko pikantnego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz biały i czarny, bazylia, majeranek.

1. Mięsa umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Boczek wyrównać brzegami / odciąć nierówne kawałki/ i przeciąć po grubości na dwa kawałki. Z polędwicy odciąć cienkie końcówki.

2. Pozostałą polędwicę dociąć na długość boczku. Rozciąć ją wzdłuż na dwa kawałki. Każdy kawałek naciąć od środkowej części wzdłuż nie docinając do końca, aby uzyskać większe kawałki mięsa, lekko rozbić z dwóch stron, skropić sosem sojowym. Odcięte kawałki boczku i polędwicy pokroić w drobną kostkę. Morele pokroić w półsłupki, czosnek w drobną kosteczkę. Do pokrojonego mięsa dodać owoce, sos chilli, wsypać czosnek granulowany,cynamon,1 łyżeczkę pokrojonego czosnku oraz sól i pieprz do smaku, całość wymieszać.

3. Farszem tym nadziać polędwicę i zwinąć w roladę, posypać solą, pieprzem białym.

4. Mięso mielone przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, dodać 1 łyżkę pokrojonego czosnku i wyrobić gładką masę.

5. Każdy kawałek boczku rozłożyć, posypać solą, pieprzem, majerankiem oraz pozostałym czosnkiem. Na każdym kawałku boczku rozłożyć po połowie farszu z mięsa mielonego.

6. Ułożyć roladę z polędwicy i całość zwinąć w roladę.

7. Obwiązać bawełnianą nicią, posypać majerankiem, zawinąć w papier do pieczenia, końce papieru związać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wlać 2 szk. wody, ułożyć rolady.

8. Piekarnik nagrzać do 200C,włożyć rolady i piec po 40 min. z każdej strony. Pozostawić zawinięte do przestudzenia.

9. Można też roladę pokroić w grubsze plastry i włożyć do sosu wytworzonego podczas pieczenia, wówczas sos trzeba zagęścić niewielka ilością mąki i dla lepszego smaku wlać 3 łyżki słodkiej śmietany.Otrzymamy pyszne danie obiadowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation