Kuchnia
Przepisy
Składniki, 2 porcje:
• 200 g łososia
• około 100 g makaronu ryżowego, np. o szerokości 2 mm
• 1 łyżka sezamu
• 2 dymki (długa cebulka ze szczypiorkiem)
• 1 łyżka drobno startego imbiru
• 1 ząbek czosnku
• kawałek papryczki chili (ilość do smaku, im papryczka większa tym łagodniejsza)
• zioła: mięta, kolendra, bazylia
• 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
• 2 łyżeczki oleju sezamowego
• 1/4 limonki do podania
Marynata do łososia:
• 3 łyżki sosu sojowego + dodatkowo do podania
• 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
• 2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z cytryny/limonki
Przygotowanie:
Łososia osuszyć papierowym ręcznikiem. Położyć w głębokim talerzu skórką do dołu. Usunąć ości, np. pesetą. Wymieszać składniki marynaty i polać nią łososia. Przewrócić na drugą stronę skórką do góry i zostawić na minimum godzinę (im dłużej tym lepiej, można na noc w lodówce).
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić łososia i piec 18 minut. Po upieczeniu od razu zdjąć skórkę łącznie z brązową częścią pomiędzy mięsem a skórką. Mięso rozdzielić widelcem na kilka części obtaczając je w powstałym sosie (w ten sposób przygotowany łosoś jest już gotowy do spożycia).
Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, np. moczyć suchy makaron przez 15 minut w wodzie, następnie wrzucić na wrzątek i gotować przez 1 minutę. Odcedzić na sitku, przelać chłodną wodą.
Przygotować resztę składników: sezam włożyć na patelnię i podgrzewać mieszając przez 2-3 minuty aż lekko się zrumieni, nie może się przypalić, bo będzie gorzki. Posiekać dymkę, zetrzeć imbir, drobno zetrzeć czosnek, posiekać papryczkę chili, przygotować zioła.
Do woka lub na patelnię wlać 1 łyżkę oleju, gdy będzie gorący dodać starty imbir, czosnek i białe części dymki. Smażyć przez minutę mieszając, w połowie smażenia dodać papryczkę chili. Następnie dodać 2 - 3 łyżki sosu z naczynia z łososiem, makaron ryżowy, wymieszać i chwilę podgrzewać mieszając. Dodać łososia wraz resztą sosu z naczynia, sezam, olej sezamowy, zielone części dymki i delikatnie wymieszać. Odstawić z ognia, dodać zioła. Podawać skrapiając sosem sojowym i limonką
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