Wnętrza

Piękne wnętrza

Tarta z pomidorkami koktajlowymi



Składniki

Ciasto

250 g mąki
150 g masła
pół łyżeczki soli
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie

300 g fileta z kurczaka
50 g żółtego sera
garść pomidorków koktajlowych
1 cebula
2 suszone papryczki piri piri
3 jajka
200 g śmietanki słodkiej 30%
sól, świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia

Sos jogurtowy

3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz


Wykonanie

Masło kroimy w drobną kostkę i szybko zagniatamy razem z mąką i solą. Gdy ciasto będzie tworzyło kruszonkę, dodajemy zimną wodę i formujemy kulę. Ciasto wstawiamy na chwilę do lodówki. Formę do tarty natłuszczamy masłem i wykładamy na dno i boki ciasto. Możemy wyłożyć całą porcję lub niewielką część zostawić do ozdoby wierzchu. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC, nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.

Fileta z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, cebulę w plasterki i podsmażamy na oleju przez około 10 minut. Na koniec dodajemy papryczki. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka, dolewamy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ciasto będzie podpieczone, na dno wykładamy kurczaka z cebulą, układamy ser żółty pokrojony w drobną kostkę i wlewamy masę jajeczną. Układamy pomidorki i ewentualnie dekorujemy pozostałym ciastem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 180ºC. Gdy tarta będzie się piekła, możemy przygotować sos. W miseczce mieszamy jogurt z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem i dosypujemy szczypiorek. Podajemy jako dodatek do tarty. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation