Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Kinder Pingui

Składniki na biszkopt:
3 jaja
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Na koniec wlać olej i ekstrakt z wanilii, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki (15x20 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C. Przekroić na 2 blaty.

Składniki na masę śmietanową:
250 g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

Składniki na polewę czekoladową:
170 g gorzkiej czekolady ( można dać pół na pół z mleczną )
50 g masła
3 łyżki mleka
1 łyżeczka oleju

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok 1/4 szklanki). Ubitą śmietanę podzielić na 2 równe części.

Wszystkie składniki polewy czekoladowej umieścić w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie połączyć. Przestudzić, ale tak, by nadal była płynna.

Do jednej połowy ubitej śmietany dodać 1/2 żelatyny, połączyć, wyłożyć na pierwszy blat kakaowego biszkoptu.

Na warstwie śmietanowej rozsmarować 1/2 polewy czekoladowej, włożyć ciasto do zamrażalnika, na kilka minut, by polewa szybko zastygła.

Następnie dodać resztę żelatyny do pozostałej śmietany, połączyć, wyłożyć na zastygniętą polewę, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałą połową polewy czekoladowej. ciasto schłodzić w lodówce. Kroić nożem zanurzonym w gorącej wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation