Kuchnia

ciasta-słodkości

Kolorowe babeczki


Składniki

5 jajek

1 szklanka cukru

¾ szklanki oleju słonecznikowego

2,5 szklanki mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zapach migdałowy

1 szklanka wody gazowanej

1 czubata łyżka kakao ciemnego np. Deco Moreno z Biedronki

1 łyżka syropu Grenadina
2 blaszki na muf finki po 12 sztuk, ja miałam jedną na 12 szt więc użyłam dodatkowo blaszki aluminiowej o wymiarach 10/23 cm, mierzona z góry.
Wykonanie
Blaszkę wysmarowałam olejem i oprószyłam bułką tartą a blaszkę na muffiny wysłałam papilotkami.
Całe jajka zmiksować ze szczyptą soli do spienienia. Nadal miksując dodawać stopniowo cukier, czas miksowania ok. 7 minut.
Gdy cukier będzie rozpuszczony zmniejszyć obroty do minimum i miksując cały czas stopniowo dodawać kolejno: mąkę wymieszaną z proszkiem, olej, wodę gazowaną i na końcu zapach.
Ciasto podzielić na 3 częsci
Do jednej dodać kakao, do drugiej Grenadinę a trzecia pozostaje bez zmian.
Do papilotek nalewamy po łyżce masy jasnej, resztę tej masy wlewamy do blaszki aluminiowej.Masa ma sięgać do ¾ wysokości foremki.
Potem tak samo robimy z masą kakaową a na końcu z masą różową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika obie blaszki.
Muffiny pieczemy ok. 35 minut , wyjmujemy a blaszkę z ciastem pozostawiamy jeszcze na ok. 15 minut, do suchego patyczka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation