Kuchnia

sweet

Ciasto marchewkowe dla cukrzyków

Składniki

tortownica 20 cm/ mała keksówka:

1 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 jajo
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki jogurtu
1/4 szklanki oliwy
1 łyżeczka cynamonu
1 1/2 szklanki startej marchewki
3 łyżki rodzynek

Polewa:

150 g serka waniliowego light
1 łyżka rodzynek
1 łyżka miodu

Przygotowanie:

1. Marchew zetrzeć na małych oczkach tarki.
2. Piec nastawić na 180 stopni.
3. Wymieszać sypkie składniki.
4. Jajo lekko ubić, dodać miód, olej, jogurt ubijając.
5. Do masy jajecznej dodać sypkie składniki, rodzynki i startą marchewkę.
6. Piec 50 minut, do suchego patyczka.
7. Na ostudzonym cieście rozsmarować serek, posypać go rodzynkami, polać miodem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation