Kuchnia

małe co nieco

Roasted peas, czyli lightowa alternatywa orzesz(t)ków
składniki:

2 szkl zielonego groszku*
2 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka chilli cayenne
1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
½ łyżeczki soli (mniej lub wcale, gdy garam masala zawiera sól)
*nada się zarówno świeży, jak i mrożony; ten drugi najpierw wypłucz porządnie, a potem osusz ręcznikiem papierowym
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
W misce wymieszaj wszystkie składniki i przesyp na blachę tworząc pojedynczą warstwę groszku.
Piecz 20-30 minut aż groszek będzie brązowy.
Możesz dłuuugo przechowywać w szczelnym pojemniku (choć wątpię, że wytrwa więcej niż 1 dzień;).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation