Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Raffaello cupcakes

Składniki na 12 szt.:

2 jajka
150 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
100 g cukru
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 ml mleka
65 g kwaśnej śmietany
125 g masła

Krem:

200 g białej czekolady
330 g śmietany 30%
1 szklanka mleka w proszku
1 łyżka Malibu

Dodatkowo:

wiórki kokosowe
całe migdały

Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Śmietanę lekko ubijamy z jajkami, dodajemy masło i mleko i dalej miksujemy. Następnie wsypujemy wszystkie suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki na muffinki, wcześniej wyłożonej papilotkami i pieczemy w 180 stopniach ok. 30-35 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.

Czekoladę ze śmietaną umieszczamy w kąpieli wodnej i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Ściągamy z kąpieli wodnej, dodajemy mleko w proszku i Malibu. Całość miksujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa zacznie tężeć znowu miksujemy – zrobi się puszysta i zwiększy objętość.

Z każdej babeczki wykrawamy środek , napełniamy go kremem i wkładamy 1 lub 2 migdały. Wierzch hojnie zdobimy kremem, a całość posypujemy wiórkami kokosowymi.

Przechowujemy w lodówce, wyciągamy ok. 60 minut przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation