Kuchnia

Coś na ząb

Niskokaloryczny pasztet drobiowy
Skład­ni­ki:

- 1200g chu­de­go mięsa dro­bio­we­go (pierś kur­cza­ka/po­lę­dwi­ca z in­dy­ka)

- 2 całe jaja

- 2 biał­ka

- fi­li­żan­ka otrę­bów żyt­nich

- 1 cu­ki­nia

- 2 śred­niej wiel­ko­ści mar­chew­ki

- 1 ce­bu­la

- 1 ząbek czosn­ku

- świe­ża pie­trusz­ka

- czar­ny pieprz, ty­mia­nek, szczyp­ta soli, odro­bi­na chil­li

- 2 ły­żecz­ki ni­sko­ga­tun­ko­we­go oleju (np. ra­fi­no­wa­ny rze­pa­ko­wy)

Przy­go­to­wa­nie:

By mak­sy­mal­nie upro­ścić przy­go­to­wa­nie mie­li­my mięso oraz wa­rzy­wa w ma­szyn­ce (naj­le­piej 2-3 razy). Do­da­je­my żółt­ka, jedno biał­ko, 3/4 otrę­bów oraz przy­pra­wy. Do­kład­nie mie­sza­my. Z po­zo­sta­łych 3 bia­łek ubi­ja­my pianę i łą­czy­my z mie­lo­nym mię­sem.

Bryt­fan­nę lub na­czy­nie ża­ro­od­por­ne wy­kła­da­my folią. Sma­ru­je­my ni­sko­ga­tun­ko­wym ole­jem i po­sy­pu­je­my otrę­ba­mi. Prze­kła­da­my go­to­wą masę i pie­cze­my w pie­kar­ni­ku przez 45-50 minut w tem­pe­ra­tu­rze 180 stop­ni.

Pasz­tet można spo­ży­wać solo z do­dat­kiem ostre­go sosu lub do­da­wać do pie­czy­wa, a sam prze­pis wzbo­ga­cić o do­wol­ne zioła, wa­rzy­wa a nawet grzy­by!

Z po­da­nej ilo­ści skład­ni­ków po­wsta­nie około 10 du­żych por­cji.

Ka­lo­rycz­ność (1 por­cji): 148k­cal

Biał­ko: 33g

Tłuszcz: 1,5g

Wę­glo­wo­da­ny: 2,5g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation