Kuchnia

⇒ SERNIK ⇒ SŁODKIE SZALEŃSTWO » ☕️ …✽

Sernik szarlotkowy



Ciasto, będące połączeniem sernika i szarlotki, plus dużo chrupiącej kruszonki.

Inspiracja + moje zmiany



Składniki na ciasto:

- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Składniki na masę serowo - jabłkową:

- 500 g sera
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 jaja
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu



Składniki na kruszonkę:

- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 70 g masła



Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, następnie połączyć z mąkami, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. zagnieść, uformować kulę i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.

Ciasto wyłożyć do blaszki ( 25x15 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st. C około 10 - 13 minut.

Ser zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka i łyżkę mąki ziemniaczanej, połączyć.

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier trzcinowy i cynamon oraz łyżkę bułki tartej, wymieszać.

Wszystkie składniki kruszonki połączyć razem, zagnieść w palcach, aż powstaną grudki.

Na podpieczone ciasto wylać masę serową, na to wyłożyć jabłka i posypać kruszonką.

Piec w 180 st. c około 40 minut.




Smacznego.

sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation