Kuchnia

z warzyw

MARCHEWKA PIECZONA Z TYMIANKIEM | Lepszy Smak
Składniki: (4 porcje)
3-4 średnie marchewki obrane i pokrojone na 3 cm kawałki
3-4 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (może być także suszony)
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka (opcjonalnie)
sól i pieprz

dodatkowo:
duże płaskie naczynie do zapiekania
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 190-200 stopni.

Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego wsypać pokrojoną marchewkę i cebulę. Polać oliwą i dokładnie wymieszać, tak aby oliwa pokryła równomiernie kawałki warzyw.

Oprószyć solą, pieprzem i posypać posiekanym tymiankiem. Ponownie dokładnie wymieszać.

Uwaga: Ważna jest kolejność! Najpierw oliwa potem przyprawy. Dzięki temu sól, pieprz i tymianek przykleją się dobrze do marchewki i cebuli.

Piec około 30 minut, do czasu aż marchewka będzie miękka i delikatnie przyrumieniona. W czasie pieczenia można marchewkę raz wymieszać, ale nie jest to konieczne.

Podawać jako dodatek do dań obiadowych.

Uwaga: Osoby, które nie muszą zanadto dbać o linię, mogą w ten sam sposób przygotować pieczone bataty lub dynię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation