Kuchnia

Food

Mini serniczki z rumem, gruszką i sosem karmelowym


Do tego przepisu najlepiej urzyć gęstego sera (czyli idealnie byłoby samemu zmielić twaróg w domu) i mocno dojrzałych owoców. Gęsty ser nie pozwoli gruszce się obracać, a dojrzałe owoce po upieczeniu będą rozpływać się w ustach.


Składniki na 5 serniczków w kokilkach o srednicy 12 cm lub jeden sernik w tortownicy o średnicy 22 cm.


Ciasto:

* 270 g mąki
* 150 g miękkiego masła
* 120 g cukru pudru
* 2 duże żółtka


Masa serowa:

* 500 g sera białego
* 3 jajka
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 5 pełnych łyżek cukru pudru
* 2 łyżki rumu
* 5 dojrzałych gruszek



Sos karmelowy:

* 1/3 szklanki brązowego cukru
* 1/2 szklanki śmietany kremówki (36%)
* 1 1/2 łyżki masła



Jeśli mamy mocno dojrzałe, miękkie gruszki, to nie musimy tego robić, ale jeśli macie twardsze owoce, to proponuję je wcześniej obgotować. Około 15 minut w posłodzonej wodzie - 4 łyżki cukru na litr wody. Ugotowane owoce odstawiamy do wystygnięcia.

Mąkę łączymy z cukrem i wcieramy w nie masło do chwili powstania drobnej kruszonki a następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli ciasto nie chce się skleić (zależy od wilgotności mąki i wielkości żółtek) dodajcie płaską łyżeczkę gęstej śmietany 18%. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim kokilki lub tortownicę (spód i boki). Ciasto można chwilkę podpiec (w 200 stopniach ok. 10 minut).

Wszystkie składniki masy serowej łączymy w misce miksera miksujemy chwilkę, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Masę serową wlewamy do foremek, mniej więcej do połowy wysokości ciasta. Następnie do serniczka wkładamy gruszkę. Po jednej gruszce w jedną foremkę. Chyba, że robicie duży sernik, to ustawiamy je obok siebie, najlepiej na planie koła.

Jeśli pieczecie małe serniczki, to pieczemy je w 190 stopniach około 45 - 50 minut, natomiast duży sernik pieczemy około 70 minut. Upieczone serniczki odstawiamy do przestudzenia.

Składniki na karmel umieszczamy w garnku z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy karmel się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 minut dość często mieszając aby się nie przypalił. Karmel powinien odrobinę zgęstnieć. Lekko przestudzonym karmelem polewamy serniczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation