Kuchnia

Jedzenie

Składniki na biszkopt:

6 jajek
niecała 1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
6 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru


Składniki na krem:
700 ml śmietany kremówki, najlepiej 36%
2 x 12 g Fix do ubijania śmietany


Składniki na poncz:
½ szklanki wody
1 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
½ łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:
3 łyżeczki drobno zmielonej kawy ziarnistej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier, kawę rozpuszczalną i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki.
Formę prostokątną 20 x 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować formy masłem) przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt.


W wodzie rozpuścić kawę rozpuszczalną i cukier puder. Nasączyć z wierzchu biszkopt.


Śmietanę kremówkę ubić w wysokim naczyniu. Dodać cukier puder wymieszany z Fixem do śmietany. Odłożyć ½ szklanki do dekoracji, resztę przełożyć na biszkopt i wyrównać.

Posypać przez drobne sitko zmieloną kawą. Udekorować kleksem śmietany i ziarnami kawy.

Włożyć do lodówki na 2 godziny do schłodzenia i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation