Kuchnia

wędliny, mięsa, pieczenie

niebo na talerzu:
Pieczeń wieprzowa, domowa wędlina na kanapki

składniki:

- 1 kg ładnego karczku wieprzowego

na marynatę:

- półtorej łyżeczki soli
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżka majeranku
- posiekana cebula
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- dwie łyżki octu winnego
- łyżeczka miodu
- pokruszony liść laurowy
- pół szklanki oliwy


Składniki marynaty wymieszać i przełożyć do foliowego woreczka np. na mrożonki. Włożyć do niej mięso, ponacierać, by marynata oblepiła dokładnie całą jego powierzchnię, woreczek zawiązać tak, by przylegał do mięsa. Włożyć do lodówki na dwie - trzy godziny a najlepiej na całą noc. Jeśli ktoś posiada garnek rzymski do pieczenia, należy go namoczyć przez 20 minut w wodzie i wstawić z mięsem do zimnego piekarnika. Można też użyć żaroodpornego naczynia lub woreczka do pieczenia. Piec ok. godziny i dziesięć minut, piętnaście minut przed końcem zdejmując pokrywkę lub rozcinając woreczek, by mięso się zrumieniło. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 20 minut bez krojenia. Zbyt wczesne rozkrojenie spowoduje wypłynięcie soków i mięso straci soczystość.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation