Kuchnia

Kulinaria

karkówka w chrzanie

Po upieczeniu mięso jest kruche i soczyste. Idealne do szklaneczki dobrego, pszenicznego piwa.



Składniki:

* 1,5 kg chudej karkówki


Marynata:

* 1 pełna łyżeczka musztardy sarepskiej
* 1 2 łyżeczki tartego chrzanu
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1/2 łyżeczki ostrej papryki
* 1 pełna łyżeczka soli
* 1 łyżeczka dowolnej przyprawy do karkówki
* 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
* 1/2 łyżeczki majeranku
* 1/3 łyżeczki ziaren kminku (nie polecam mielonego)
* 3 duże ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
* 4 pełne łyżki oleju


Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i nacieramy nią mięso.

Mięso wkładamy do naczynia z przykrywką i wstawiamy do lodówki na 24 godziny a następnie pieczemy mięso w 200 stopniach przez 2 godziny a następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 15 minut. W tym czasie wierzch mięsa się zarumieni.

Do mięsa proponuję podać świeże pieczywo ( u mnie była to rustykalna bagietka z kminkiem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation