Kuchnia

Kulinaria

Sos jogurtowo-koperkowy

Sos jogurtowo-koperkowy bardzo podobny do popularnego greckiego sosu tzatziki. Oprócz jogurtu, czosnku i ogórka dodajemy jeszcze pokrojony koperek. Podajemy go jako dip do warzyw, chleba, gyrosa czy mięsa z grilla. Ilość czosnku i koperku zależy od Was, można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań. Przed podaniem należy go schłodzić w lodówce.

Składniki:
400 ml jogurtu greckiego (możliwie gęstego)
1 świeży, zielony ogórek
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
sól, pieprz
001b
Przygotowanie:
Obierz ogórka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól ogórka i odstaw na ok. 10 - 15min. Wodę, która się wytworzy odlej i wyciśnij. Dodaj jogurt i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Na koniec dodaj drobno pokrojony koperek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Przełóż do miseczki i wstaw przed podaniem do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation