Kuchnia

kulinaria

DIETETYCZNY MAKARON Z CUKINIĄ I KURCZAKIEM
przepis na 1 porcję (400 kcal)
50 g pełnoziarnistego makaronu
100 - 150 g cukinii
150 g mięsa z piersi kurczaka
1/4 papryki
5-6 pieczarek
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
kilka listków szałwii (lub bazylii)

Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Grillujemy je z obu stron po około 2 minuty na patelni grillowej (ewentualnie na zwykłej). Makaron gotujemy al dente. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oprószamy solą morską i pieprzem (można również dodatkowo przyprawić). Pieczarki kroimy w półplasterki, a paprykę w paski.
Na patelni obsmażamy kurczaka, dodajemy pieczarki, zmniejszamy nieco gaz i smażymy, aż pieczarki puszczą sok. Wtedy dodajemy pokrojoną drobniej (na przykład na ćwiartki) grillowaną cukinię, paprykę i posiekany drobno czosnek. Zwiększamy z powrotem gaz i smażymy, aż woda odparuje. Dodajemy makaron, wlewamy oliwę, wrzucamy posiekane listki szałwii (ewentualnie bazylii) i smażymy jeszcze dwie minuty. Przekładamy na talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation