Kuchnia

kulinaria

Bezglutenowe leniwe z masłem cynamonowym i miodem - Good Spoon

Składniki (na 2 porcje):

250 g półtłustego sera białego
½ szklanki białej mąki ryżowej (75 g) + odrobina do podsypania blatu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżeczka inuliny (opcjonalnie)
szczypta soli
1 łyżka masła
½ łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki miodu

W dużym garnku zagotować wodę.

Ser rozgnieść praską do ziemniaków lub po prostu widelcem. Dosypać obie mąki oraz inulinę, dodać jajko i sól. Zagnieść ciasto, uformować wałeczki i pokroić na małe kluseczki.

Leniwe wrzucić na wrzącą wodę i gotować ok. 2 minuty, aż kluski wypłyną na powierzchnię.

W międzyczasie na patelni rozpuścić masło z miodem, dodać cynamon i zamieszać. Odsączone z wody bezglutenowe leniwe wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż całe pokryją się masłem cynamonowym i odrobinę przyrumienią. Podawać od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation