DIY - zrób to sam

kulinaria

źródło: mojewypieki.com

składniki na biszkopt:

4 jajka
130 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
33 g mąki ziemniaczanej
białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. wyłożyć ciasto. piec w temperaturze 160 - 170ºc około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. całkowicie wystudzić. przekroić na 3 blaty.

uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

do nasączenia blatów:

160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
80 ml likieru kawowego
wymieszać.

składniki na masę:

750 g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki
100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią*
kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. dodać serek mascarpone i wymieszać (ja wymieszałam krótko mikserem).

ponadto:

100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
wykonanie tortu:

jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. boki również wysmarować masą. schłodzić przez 3 godziny w lodówce.

smacznego :)

* jeśli nie posiadacie cukru z wanilią można oprócz cukru dodać 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation