DIY - zrób to sam

kulinaria

Składniki na ciasto dyniowe ucierane, z konfiturą i lukrem cytrynowym - na dobry humor :)

35 dag dyni (obranej i pokrojonej na kostkę o boku 2 cm)
40 dag pszennej mąki (2 i 2/3 szklanki)
20 dag cukru (1 szklanka)
20 dag miękkiego masła
3 jajka
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub cukrem z prawdziwą wanilią)
skórka otarta z jednej cytryny

nadzienie:
słoik (200 ml) konfitury pomarańczowej - polecam Ci konfiturę marki "Smaki i aromaty" (może też być brzoskwiniowa lub morelowa lub taka, którą lubisz najbardziej)

lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z jednej cytryny

posypka:
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 dag orzeszków pistacjowych - obranych z łupinek i niezbyt drobno posiekanych
Przygotowanie dania ciasto dyniowe ucierane, z konfiturą i lukrem cytrynowym - na dobry humor :)
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
Oddziel żółtka od białek.
Pokrojoną dynię przełóż do blachy wysmarowanej odrobiną masła, delikatnie posól. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij, odstaw do przestudzenia.
Białka ubij na zwartą pianę, pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę cukru i ubijaj przez chwilę, by piana się utrwaliła.
Do miski włóż masło pokrojone na kostkę, dodaj cukier, żółtka, startą skórkę z cytryny i pastę waniliową. Utrzyj na gładką masę.
Dodaj wystudzoną dynię i masę ponownie zmiksuj na jednolitą masę.
Do masy dyniowej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
Dodaj pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
Masę przelej do tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (a jeśli używasz silikonowej tortownicy z ceramicznym talerzem, nie musisz jej ani smarować ani wykładać papierem). Wyrównaj wierzch.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 50-60 minut, aż patyczek włożony do środka będzie suchy.
Wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut do przestudzenia.
Przygotuj lukier: cukier wymieszaj dokładnie z sokiem cytrynowym na gęstą masę.
Przekrój na dwa placki. Na dolnym - jeszcze ciepłym - rozsmaruj konfitury. Przykryj drugim plackiem i polej lukrem. Posyp skórką pomarańczową i posiekanymi orzechami pistacjowymi. Odstaw do całkowitego wystygnięcia i stwardnienia lukru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation