Kuchnia

Papu

muffinki z kawałkami czekolady
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
½ szklanki cukru
⅓ szklanki oleju
1 tabliczka czekolady deserowej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag rodzynek (ja dodałam pół małej paczki wiórek kokosowych)
Szczypta soli
Tłuszcz do wysmarowania foremek (pominęłam bo do formy włożyłam papilotki)
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i starta na grubej tarce lub posiekaną czekoladę- wymieszać.
Rodzynki jeśli chcemy użyć sparzyć, starannie osączyć.
Jaja ubić z cukrem, ciągle miksując dodać cienkim strumieniem mleko i olej.
Dodawać stopniowo mąkę z czekoladą, wciąż ucierając, aż masa stanie się kremowa.
Wsypać rodzynki lub wiórki kokosowe, wymieszać.
Ciasto nakładać do wysmarowanych tłuszczem foremek lub w formę na muffinki wyłożyć papilotami i wlewać ciasto.
Muffinki piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni 20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation