Kuchnia

Kulinaria

Muffinki pomarańczowe

Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (użyłam 5 małych pomarańczy)
2 jajka
4 łyżki oleju

Przygotowanie:
W jednej misce przesiewamy mąkę, sodę, proszek, dodajemy cukier i otartą skórkę z pomarańczy - mieszamy. W drugiej misce umieszczamy sok, jajka, olej - mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami (na 3/4 wysokości). Jeśli używacie foremek silikonowych, nie ma potrzeby wykładania ich papilotkami. Pieczemy przez około 20 minut w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Smacznego!

Przepis zaczerpnięty ze strony:http://www.brulionspadochroniarza.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation