Kuchnia

Zupy

Lekkie serowe placuszki

przepis na 1 porcję (6 placków)
35 g płatków owsianych
1 łyżka otrębów
1 łyżka lnu mielonego
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 jajko (białko i żółtko osobno)
20 ml mleka
100 g białego sera
Stevia (lub miód/ syrop z agawy)


Płatki owsiane i otręby krótko miksujemy w młynku. Ser rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy żółtko, jogurt i mleko. Ja na tym etapie rozgniatam dokładniej ser, bo nie lubię grudek w placuszkach. Dodajemy zmielone płatki. Dosładzamy i wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Przekładamy ubite białko do reszty i bardzo delikatnie mieszamy. Placuszki smażymy na suchej, teflonowej patelni z obu stron do zarumienienia. Najlepiej podawać je z jogurtem i owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation