Kuchnia

kremy, musy, lody itp

lody pistacjowe

Składniki:

pół szklanki orzeszków pistacjowych (mogą być solone)
2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego (użyłam golden syropu, ale można też użyć miodu)
pół szklanki mleka
1,5 szklanki śmietany kremówki
pół szklanki cukru
pół łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub kilka kropel aromatu migdałowego)
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub wódki)

Pistacje i syrop kukurydziany umieścić w food procesorze i zmiksować na gładką masę (można użyć blendera). Mleko i pół szklanki kremówki podgrzać z cukrem, do rozpuszczenia, zdjąć z palnika. Wlać do food procesora i zmiksować z pistacjami na gładką masę. Przetrzeć przez sitko (ja tego nie robiłam). Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej.

Umieścić w kontenerze maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.

Lody można również przygotować bez maszyny do lodów. Przygotowaną schłodzoną mieszankę zmiksować na puszystą masę, przelać do kontenera i umieścić w zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję.

Zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation