Kuchnia

przekąseczki

Ser pieczony - przepis na pieczony ser brie lub camembert
Ser pieczony – składniki:

po 1 kawałku sera brie lub camembert na osobę (z kawałka 200 g sera powinny wyjść 3-4 porcje, nie mogą być za duże żeby skórka była chrupiąca a wnętrze zdążyło się rozpuścić)
mąka – do oprószenia
jedno jajko
bułka tarta
garść płatków migdałowych, stostowanych na suchej patelni teflonowej
olej do smażenia
żurawina lub dżem – najlepiej bezcukrowy – z czarnej porzeczki



Każdy kawałek sera obtaczamy dobrze w mące.

Ser pieczony

Najlepiej używać do trzymania sera dwóch widelców, bo do rąk się wszystko przykleja. Przełożyć do miseczki z roztrzepanym jajkiem i dokładnie go zanurzyć, po czym przełożyć do miseczki w której wymieszamy bułkę tartą z płatkami migdałowymi i bardzo dokładnie obtoczyć, żeby całość za szybko się nie wylała w czasie smażenia.



Smażyć w bardzo gorącym oleju na złoty kolor do momentu, aż ser lekko pęknie, bo to oznacza, że w środku jest już płynny. Odsączyć chwilę na ręczniku papierowym i podawać z żurawiną lub dżemem z czarnej porzeczki… pycha! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation