Kuchnia

łakocie

Przepis na deser cytrynowo-śmietankowy

ok. 400g mleka skondensowanego
150 ml śmietany 30%
4 szt. cytryny

[/unordered_list]

Sos:
[unordered_list style="tick"]

1 łyżka świeżych liści mięty,
1 łyżeczka cukru
1 cytryna
biszkopty (opcjonalnie)

[/unordered_list]



Skórkę z 4 cytryn ścieram na tarce a sok wyciskam do miseczki, najlepiej przez sitko aby nie było pestek. Powinno go być ok 150 ml. Mieszam mleko skondensowane z sokiem z cytryn i startą skórką i mieszam szybko bo bardzo gęstnieje.

Deser śmietankowo-cytrynowy

Śmietanę ubijam na sztywno. Łączę śmietanę z mlekiem.

Deser śmietankowo-cytrynowy

Rozdzielam do pucharków (4-6 w zależności od wielkości).

Umyte liście mięty drobno siekam. Ścieram skórkę z cytryny. Wyciskam sok z połowy cytryny. Łączę posiekaną miętę i sok z cytryny i cukier w naczyniu tak aby rozetrzeć wszystkie składniki. Dodaję sos do pucharków i dekoruję skórką cytrynową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation