Kuchnia

łakocie

Kuchnia w zieleni:
Składniki (forma ok. 25 na 25 cm):

280 g startej marchewki (u mnie na drobnych oczkach)
2 jajka
1 średniej wielkości pomarańcza
125 ml oleju rzepakowego
115 g mąki psznnej razowej przesianej
115 g mąki pszennej przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia plus jeszcze szczypta
1 łyżeczka sody oczyszczonej
110 g cukru muscavado (można zastąpić innym cukrem brązowym)
1 łyżeczka cynamonu

Frosting

150 g serka kremowego (o neutralnym smaku)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka otartej skórki z pomarańczy



Marchewkę ścieramy, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy (odkładamy 1 łyżkę do frostingu) i skrapiamy sokiem.
Mąki przesiewamy, łączymy z cynamonem, 1 łyżeczką sody i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. W osobnej miseczce ubijamy 1 żółtko i 1 jajko (pozostałe białko odkładamy, wykorzystamy je za chwilkę). Do jajek dodajemy cukier muscavado, Gdy całość będzie puszysta, dodajemy powoli olej cały czas ucierając. Dodajemy mąkę i mieszamy szpatułką. Dodajemy marchewkę.
Jedno pozostałe biało ubijamy na pianę ze szczyptą proszku do pieczenia i delikatnie dodajemy do ciasta powoli mieszając.
Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. do suchego patyczka w temp. 160 stopni. Po wyjęciu studzimy.
W miseczce ucieramy serek z sokiem, cukrem pudrem i skórką do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na ostudzone ciasto.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation