Kuchnia

Desery

Domowy budyń waniliowy


Składniki

- ½ litra mleka
- 1-2 żółtka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2-3 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- ½ laski wanilii


Sposób przygotowania

1 Odlać ½ szklanki mleka, resztę mleka zagotować, najlepiej w garnku do mleka, wtedy mamy pewność, że nam nie wykipi.

2 Wanilię „otwieramy” wyciągamy środek i dodajemy do odlanej części mleka. Wsypujemy również cukier waniliowy, cukier, mąkę ziemniaczaną, pozostałą laskę wanilii oraz żółtko. Całość dokładnie mieszamy.

3 Do zagotowanego mleka, ciągle mieszając, pomału wlewamy przygotowaną mieszankę. Doprowadzamy do wrzenia.

4 Gotowy budyń rozlewamy do miseczek. Podajemy z sokiem lub owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation