Kuchnia

mięso, wędliny, kiełbasy...

Pasztet z wątróbki ze śliwkami

- 1,20 kg wątróbki wieprzowej- 4 czerwone cebule- 2 łyżki masła- 1 łyżka majeranku- 2 kromki chleba pszennego- 2 garście śliwki suszonej bez pestki (około 75g)

- żelatyna- forma keksowa

Wątróbkę wraz z cebulą pokroiłam drobno i udusiłam na maśle do miękkości. Zmieliła jeszcze ciepłą wątróbkę bo ostudzona stwardnieje i będzie ją ciężko zmielić. Chleb też zmieliłam. Śliwki pokroiłam w pióra. Masę wymieszałam z majerankiem, teraz doprawiłam do smaku. Jeśli masz formę metalową wyłóż ją podwójnie papierem do pieczenia zanim przełożysz masę z wątróbki.Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Połowę masy przełożyłam do formy następnie rozłożyłam śliwki i uzupełniłam pozostałą masą. Piekłam do 1,5 godziny. Odstawiłam do ostudzenia. Ostudzoną pieczeń zalałam 1 litrem tężejącej żelatyny. Odstawiłam do lodówki na 4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation