Kuchnia

mięso, wędliny, kiełbasy...

Najlepszy pasztet świąteczny!

Składniki (na 1 dużą keksówke):

0,5 kg łopatki wieprzowej lub szynki
0,5 kg wątróbki drobiowej
350 g surowego boczku
kawałek słoniny
2-3 łyżki smalcu (ja nie miałam więc dałam masło)
2 duże cebule
12 ziarenek jałowca
5 suszonych grzybków
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 jajka
sól
6 ziarenek pieprzu
1 kajzerka
1 lampka słodkiego, białego wina
1-2 kieliszki koniaku
kawałek selera
1 marchewka
W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojone na kawałki mięso. Do tego dodajemy pokrojoną w większe kawałki cebulę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, suszone grzybki. Po 30 minutach duszenia wyjmujemy wątróbkę, a resztę dusimy do miękkości co jakiś czas podlewając odrobiną wody, aby całość się nie przypaliła. Kajzerkę zalewamy winem.
Wystudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa razem z przyprawami, kajzerką i warzywami. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową, koniak do smaku. Na koniec dodajemy żółtka i ubite na pianę białka. Keksówke wykładamy plastrami słoniny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1-1,5 h (piekłam w niższej temperaturze niż jest w przepisie, ponieważ pasztet piekł się razem ze schabem).
Pasztet przed podaniem najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation