Kuchnia

mięso, wędliny, kiełbasy...

Delikatna domowa wędlina z piersi kurczaka powoli gotowana

2 piersi kurczaka o łącznej wadze około 3/4 kg
1 łyżka soli

opcjonalnie przyprawy:
grubo zmielony czarny pieprz
kilka ząbków czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego


Piersi dokładnie umyj, osusz, ewentualnie odetnij kawałki kostek, podziel na pojedyncze kawałki.
Zagotuj litr wody, do wrzącej dodaj sól (jeśli chcesz zrobić wędlinę z przyprawami, również je dodaj i gotuj przez 10 minut na małym ogniu, następnie przecedź, przyprawy usuń). Wymieszaj, odstaw do wystudzenia.
Piersi zalej w naczyniu zimną solanką. Mięso musi być całe zanurzone (jeśli trzeba połóż na nie wyparzony talerzyk i obciąż czymś ciężkim). Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Mięso wyjmij z solanki i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Zawiń ka ściśle w plastykową folię spożywczą, usuwając powietrze i mocno skręć jej końce (powstanie coś w rodzaju "cukierka) i zwiąż je sznurkiem. Mięso w folii dodatkowo obwiąż, bo folia w wodzie traci swoje właściwości "klejące" (ja do obwiązywania takich rzeczy używam silikonowych zacisków - są bardzo praktyczne). Włóż do garnka z dużą ilością wody i nie doprowadzając do wrzenia gotuj na małym ogniu przez półtorej godziny. Temperatura wody powinna wynosić 75-85 stopni Celcjusza. Możesz też wstawić garnek do piekarnika i nastawić go na 90 stopni. Po ugotowaniu pozwól, by mięso wystygło w wodzie.
Tak przygotowaną "wędlinę" możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation