Kuchnia

ooo co za ciacho

Tarta jagodowo- lawendowa
Składniki:

krem lawendowy:
500 ml śmietany
5 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki wrzątku
4 lub 5 gałązek lawendy
15 ml soku z cytryn
1,25 szklanki cukru pudru
opakowanie cukru wanilinowego

masa jagodowa:
1/2 słoika konfitury jagodowej
2 łyżeczki żelatyny
10 ml soku z cytryny
1/2 szklanki wrzątku

ciasto:
150 masła
70 gr cukru
2 jajka
400 g mąki



1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki do ochłodzenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 minut.
2. Przygotować sobie dwa rondelki. Do każdego z nich wsypujemy żelatynę, którą zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia.
3. Do pierwszego garnka dodajemy konfiturę i cytrynę. W razie potrzeby miksujemy.
4.Drugi wstawiamy na gaz, dodajemy śmietanę i porcjami cukier puder, cukier waniliowy, lawendę i sok z cytryny. Podgrzewamy aż masa zacznie się gotować.
5. Na przestudzony blat wylewać na przemian masę jagodową i lawendową. Każdą warstwę chłodzić.
6. Ozdobić jagodami i lawendą.

Smacznego! ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation