Kuchnia

kuchnia

Ciasto czekoladowe z serowymi kuleczkami

Kulki serowo-kokosowe:

250g twarogu
jajko
50g cukru
50g wiórków kokosowych
3 łyżki mąki ziemniaczanej


Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i dłońmi formujemy kuleczki. Układamy je na dnie tortownicy (posmarowanej masłem i podsypanej mąką) w niewielkich odstępach.

Ciasto:

4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
40g cukru + 30g
50g czekolady (u mnie mleczna)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
sól
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


Żółtka miksujemy razem z cukrem (40g) aż do uzyskania puszystej masy. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę i ponownie mieszamy.

W miseczce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Dodajemy stopniowo do żmiksowanych z cukrem żółtek.

W oddzielnym garnku ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, wsypując pod koniec cukier (ponownie zmiksować).

Białka delikatnie łączymy z masą kakaową i wylewamy równomiernie na serowo-kokosowe kuleczki.

Wkładamy do nagrzanego do 170st. piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut.

Po wystudzeniu ciasto możemy udekorować polewą czekoladową lub obsypać pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation