Kuchnia

Placki

Placuszki z dyni Składniki
1 mała dynia
1 cebula
2 szalotki
250g mąki
10g proszku do pieczenia
2 jajka
200ml mleka
200ml wody
2 łyżki masła
otarta skórka z 1/2 pomarańczy
sól, pieprz

Moje pierwsze dyniowe danie



Etapy przygotowania

1. Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę (ja najpierw dynię pokroiłam w ćwiartki, potem wydłubałam pestki - wtedy łatwiej oddzielić miąższ od skóry).
2. W rondlu zeszklić drobno posiekaną cebulę i szalotki na maśle.
3. Dodać dynię i wodę i dusić aż do uzyskania miękkiego puree. Doprawić solą i pieprzem.
4. Mąkę, jajko, mleko, skórkę pomarańczy, puree z dyni i proszek do pieczenia razem zmiksować.
5. Smażyć z obu stron na małej patelni podobnie jak omlety.
6. Gotowe placki pokroić w ósemki i podawać jako zastępstwo kotletów lub jako omlet z dodatkiem dżemu lub sosu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation