Kuchnia

kuchnia wytrawna z patelnią

DIETETYCZNE PLACKI JAGLANE
przepis na 1 porcję

50 g kaszy jaglanej
1 jajko
50 g serka ricotta
50 ml mleka
1 łyżka zarodków pszennych
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
łyżeczka masła orzechowego
kilka kropli Stevii

Tutaj znajdziecie wskazówki, jak ugotować kaszę jaglaną. Połowę wykorzystałam do kaszy z musem, a drugie pół odłożyłam do placków (50 g to waga przed ugotowaniem, do jednej porcji placków). Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko mieszamy z kaszą, serkiem, mlekiem, zarodkami, siemieniem lnianym, masłem orzechowym i Stevią (lub innym dosłodzeniem). Odstawiamy na 10 minut. Białko ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do reszty i delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy placuszki na dobrej patelni, na niedużym ogniu. Na początki mogą lekko przywierać, ale to oznacza, że trzeba jeszcze chwilę poczekać z obracaniem. Obracamy je delikatnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation