Kuchnia

kuchnia wytrawna z patelnią

Naleśniki szpinakowe z łososiem i kremowym twarożkiem (roladki lub rollsy)


Składniki na naleśniki (6szt):
250g mąki pszennej tortowej
85g liści świeżego szpinaku baby
2 jajka
1/2 szkl wody
1/2 szkl mleka
duża szczypta soli
odrobina oleju do smażenia
drobno posiekany koperek

dodatkowo:
200g łososia wędzonego (użyłam szkockiego firmy Suempol)
280g serka śmietankowego kremowego
roszponka lub mix sałat

Szpinak zmiksować blenderem, dodać mąkę i miksować do momentu uzyskania gładkiego zielonego proszku. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować raz jeszcze. W razie konieczności gdyby ciasto było za gęste dolać odrobinę mleka.
Naleśniki smażyć na natłuszczonej patelni z dwóch stron. Powinno nam wyjść ok 6 sztuk). Wystudzić.

Usmażone naleśniki smarować serkiem, układać na nim kawałki łososia i całość posypać koperkiem i roszponką. Zawinąć najpierw delikatnie z jednej strony, podwinąć boki i rolować. Pokroić w plastry i ewentualnie spiąć wykałaczką lub przekroić ukośnie na dwie części tworząc rollsy.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation