Kuchnia

Kulinaria

Sernik bez pieczenia na herbatnikach

Składniki na masę serową:

300 g twarogu na sernik
200 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki
2 cukry wanilinowe
5 kropel aromatu waniliowego
4 łyżki cukru pudru + 1 łyżka gorącej wody
4 łyżeczki żelatyny

Składniki na spód:

200 g herbatników pełnoziarnistych
150 g masła



Masło rozpuścić. Herbatniki pokruszyć i zalać masłem. Miksować aż powstanie drobna kruszonka. Wysypać na wyłożoną papierem tortownicę. Włożyć do zamrażalnika.

Twaróg i serek mascarpone, cukier wanilinowy i lukier zrobiony z 4 łyżek cukru pudru i około 1 łyżki gorącej wody (lukier musi być gęsty, bez grudek). Miksować aż masa stanie się puszysta. Dodać aromat i śmietankę. Dalej miksować przez parę minut. Na koniec dodać rozpuszczoną w małej ilości wody, ostudzoną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na spód herbatnikowy i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Przyozdobić dowolnymi dodatkami (owoce, czekolada).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation