Fotografia

fotografia kulinarna

Baba Wielkanocna (drożdżowa)

Składniki (na dwie baby) - składniki przygotujmy wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej:

0,5 kg mąki
150 g cukru
100 g masła
8 żółtek
2/3 litra mleka
40 g świeżych drożdży
30 g migdałów
50 g rodzynek

Mąkę dzielimy na dwie części (200 g i 300 g). Do mniejszej części dodajemy ciepłe mleko, w którym rozpuszczamy drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby rozczyn się ruszył.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę.
Gdy rozczyn się ruszy, dodajemy jajka oraz pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto ok. 20 minut a nawet ii dłużej (jeśli będzie zbyt twarde można dodać troszkę mleka, jeśli zbyt rzadkie - mąki). Następnie dodajemy rozpuszczone masło oraz bakalie. Ponownie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie jednolite.
Ciasto wkładamy do form wysmarowanych tłuszczem do 1/2 wysokości. Odstawiamy, aby podrosło. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Jeśli skórka będzie się zbyt rumienić, możemy wierzch przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy. Babę po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i ozdobić bakaliami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation