Kuchnia

kulinaria biszkopt rzucany

Zupa gulaszowa z fasolą i cebulowymi grzankami

30 dag wołowiny gulaszowej
30 dag łopatki wieprzowej
2 duże cebule
400 g pomidorów bez skórki z puszki
1 marchew
1 pietruszka
1 czerwona papryka
1 szklanka ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)
1 listek laurowy
4-5 ziaren pieprzu czarnego
3 ziarna ziela angielskiego
kilka gałązek świeżego tymianku
około 4-5 szklanek bulionu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki czubate smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki chili
sól
pieprz czarny

dodatkowo:
1 bagietka
2 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
jogurt grecki do podania

Mięso opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 centymetrowe kawałki, które obtaczamy dokładnie w mące. Na patelni rozgrzewamy smalczyk Smakowita Pajda i partiami obsmażamy mięso, które przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Smażąc ostatnią partię mięsa, na patelnię dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula nieco zbrązowieje, przekładamy ją również do garnka.
Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, paprykę kostkę. Przekładamy do garnka.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz pomidorów z puszki i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie. W szybkowarze trwa to około 30 minut, w normalnym garnku zdecydowanie dłużej.
W momencie, kiedy mięso będzie miękkie, warzywa będą rozgotowane, ale dzięki temu zupa będzie gęściejsza i zyska niesamowity smak i aromat.
Na koniec dodajemy pomidory z puszki i ugotowaną fasolę, zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.

Bagietki kroimy na 1 cm kromki, które smarujemy cienko smalczykiem z obu stron. Układamy je na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C z termoobiegiem na około 8-10 minut. Należy sprawdzać, aby grzanki za bardzo się nie zrumieniły. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że idealnie nadaje się do przygotowywania tego typu grzanek. Nie wymaga doprawiania, wystarczy posmarować i podpiec w piekarniku.
Zupę rozlewamy do talerzy, do każdego dodajemy łyżkę jogurtu, podajemy z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation