Kuchnia

kulinaria biszkopt rzucany

Tarta cytrynowa z bezą włoską

Składniki:

na ciasto:

160g masła
2 szklanki mąki
1 jajko
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki wody aby ciasto lepiej się wyrobiło
na nadzienie cytrynowe:

3 cytryny (skórka i sok)
1 pomarańcza
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
120g masła
na bezę włoską:

2 białka
150g cukru
około 1/4 szklanki wody

Wykonanie:

Spód. Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć folią i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy 26cm, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Już w formie ponownie schłodzić przez 30 minut w lodówce. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec do zrumienienia, około 16-20 minut. Jeśli na środku powstanie bąbel, otworzyć piekarnik, przekłuć i piec dalej. Wystudzić.

Kiedy ciasto stygnie, przygotować krem. Cytrusy wyparzyć a następnie porządnie wytrzeć. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (również z pomarańczy). Dodać żółtka, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko rózgą. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy się zagotuje zdjąć z palnika i dodać pokrojone w kostkę masło. Mieszać aż się rozpuści. Odstawić aż nieco przestygnie.

Na spód wylać krem. Odstawić.

Przygotować bezę. W rondelku umieścić cukier i wlać tylko tyle wody aby się zakrył. Podgrzewać na małym ogniu, aż temperatura dojdzie do ok. 115oC. Wtedy ubić nieco białka (nie na zupełnie sztywno), a kiedy syrop osiągnie temperaturę 120oC. cienką strużką cały czas ubijając wlać go do białek. Ubijać aż krem wystygnie, około 6-7 minut. Białka w tym czasie zdecydowanie zwiększą swoją objętość. Przełożyć krem do szprycy i udekorować. Opalić palnikiem lub w piekarniku w opcji grill.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation