Kuchnia

Na ostro

Paella
przepis - składniki:

- szklanka ryżu

- ćwierć szklanki oliwy lub oleju sojowego

- pierś kurczaka

- papryka w proszku

- rosołek z drobiu

- szczypta szafranu

- puszka fasolki szparagowej lub zielonego groszku.

Paella przepis- sposób wykonania:

Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć oczyszczonego i pokrojonego na 5 centymetrowe kawałki kurczaka, obsmażaj przez pięć minut, przyprósz lekko papryką i zalej wodą (około 2,5 szklanki) z rozpuszczoną kostką drobiową. Na chwilę zagotuj, a następnie wsyp szklankę suchego ryżu. Dodaj szczyptę szafranu, zamieszaj i gotuj przez około 10 minut. Dosyp puszkę fasolki lub groszku i całe naczynie wstaw do piekarnika, żeby potrawa się wyprażyła. Nie dodawaj soli (jeśli to oczywiście możliwe).

Danie powinno być spożywane bezpośrednio z naczynia, w którym zostało przygotowane. Spróbuj i przekonaj się jak smaczna jest paella! Przepis ten możesz udoskonalać według smaku. Dodaj do składników krewetki, małże, pieczarki, kawałki ryby - wykonana w domu paella smakuje o wiele lepiej niż kupny gotowiec. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation