Kuchnia

Kuchnia

Łosoś z malinowym winegretem
Składniki, 2 porcje:

• 2 x 150 g filetów z łososia bez skóry i ości
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 - 3 łyżki masła, roztopionego

Malinowy winegret:

• 100 g malin
• 1/2 małej cebulki, pokrojonej w kostkę
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka musztardy Dijon
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki czerwonego octu winnego np. o smaku malinowym

Dodatki: biały ryż


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wlać masło i ułożyć łososia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
W międzyczasie nastawić ryż na gotowanie oraz przygotować malinowy winegret. Maliny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito bezpośrednio do rondelka. Dodać sparzoną gorącą wodą cebulę, cukier, musztardę, oliwę oraz ocet winny. Ponownie zmiksować na gładki sos. Gotować na małym ogniu przez 5 minut bez przykrycia, aż sos zgęstnieje, doprawić solą oraz pieprzem.
Rozprowadzić po dwie łyżki sosu na ogrzanych talerzach, ułożyć łososia i polać go pozostałym sosem z pieczenia. Podawać z białym ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation