Kuchnia

wypieki

Czarna krówka

Biszkopt kakaowy z 6 jaj.
Upiec, wystudzić i nasączyć.

Masa śmietanowa:
800 ml smietany 30%
3 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru

Masę śmietanową robiłam na 2 razy, czyli do 400ml kremówki dodać 2 łyżki cukru, ubić (choć nie całkiem na sztywno), następnie wlać lekko ciepłą żelatynę (1 1/2 łyżki) rozpuszczoną w 1/3 szkl wody, wymieszać i wyłożyć na połowę biszkopta.

Mus truskawkowy:
400g mrożonych truskawek
1 galaretka truskawkowa

Truskawki rozmrozić, odlać sok, zmiksować blenderem.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Jak przestygnie wlać mus i wymieszać. Lekko tężejącą nakładać na śmietanę (takimi kleksami). Ważne: Zostawić do całkowitego zastygnięcia, dopiero wtedy nałożyć śmietanę wykonaną jak wyżej napisałam. Przykryć drugą połową ciasta, docisnąć.

Wierzch:
puszka kajmaku
orzechy włoskie lub archaidowe

Wierzch ciasta posmarować gotowym kajmakiem i posypać orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation