Kuchnia

wypieki

Leniwiec ekspresowy
Składniki
5 jabłek czerwonych
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy 16 gram
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 jajka
¾ szklanki oleju.

Wykonanie

Jajka należy roztrzepać.
Jabłka obrać i pokroić drobniej lub w kostkę, wrzucić do miski i zasypać kolejno wg listy w/w
Nie mieszać tylko przykryć i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy.
Moja blaszka miała wymiary 22/30 cm, ale była troszeczkę za duża, pewnie tortownica 24cm byłaby lepsza.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180st na ok. 45 minut, spr. patyczkiem. Ciasto jest ciężkie i wilgotne ale bardzo smaczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation