Kuchnia

RACUCHOWO-PLACKOWO

Placki ziemniaczane

Czas: ok 45 minut
Ilość porcji: ok 30 -35 placków
Składniki
ok 1 kg ziemniaków ugotowanych
ok 5 łyżek mąki
1 jajko
olej do smażenia

Przygotowanie
Krok 1.
Ugotowane ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Można również zmielić w maszynce.

Najlepsze są takie ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, są bardziej suche.

Krok 2.
Do startych ziemniaków dodaję mąkę (jej ilość może się czasem różnić, jeśli ziemniaki będą bardziej wilgotne to więcej mąki itd.) a także jajko. Mieszam.

Krok 3.
Na patelnię wlewam olej (tak by było na dnie całym, ale nisko) i kładę drewnianą łopatką placki, każdego „spłaszczając”.

Smażę do rumianego koloru z obydwu stron. Przed podaniem posypuję cukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation