Kuchnia

Napoje

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

(6-8 szklanek 200 ml)

Składniki

25-30 dag oczyszczonych i pokrojonych na kawałeczki łodyg rabarbaru
cieniutko obrana skórka z cytryny
8 łyżek cukru
kilka kropli olejku waniliowego
3,5 szklanki wody
30 dag oczyszczonych i pokrojonych na kawałki truskawek
1 szklanka (250 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
kostki lodu

Sposób przygotowania

Rabarbar wkładamy do rondelka, dodajemy kilka kawałków skórki cytrynowej (resztę kroimy w cieniutkie paseczki i pozostawiamy do dekoracji), zasypujemy cukrem, dodajemy olejek waniliowy i wlewamy 3,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondelek i dusimy 8-10 minut. Dodajemy połowę truskawek, ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze 2 min. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie przecedzamy przez gęste sitko, przecierając drewnianą łyżką masę owocową, która się na nim osadzi. Dodajemy resztę pokrojonych truskawek oraz sok cytrynowy, dokładnie mieszamy. Do szklaneczek wkładamy po kilka kostek lodu, napełniamy lemoniadą i dekorujemy paseczkami skórki cytrynowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation