Kuchnia

Dobre Rady - Zdrowie w jedzeniu

Jak poprawić przemianę materii:

2. Zaproś białko do menu
Glu­ka­gon, hor­mon an­ta­go­ni­stycz­nie dzia­ła­ją­cy do in­su­li­ny, jest uwal­nia­ny w od­po­wie­dzi na pro­duk­ty biał­ko­we, ale o ni­skiej za­war­to­ści tłusz­czu, takie jak chudy ser, chude mięso z kur­cza­ka, ryby, biał­ko jaj i ser­wat­ka w prosz­ku. Glu­ka­gon daje sy­gna­ły do ko­mó­rek tłusz­czo­wych, aby uwol­ni­ły tłuszcz do krwio­obie­gu, a ko­mór­ki wy­ko­rzy­sta­ły go do za­mia­ny na ener­gię. Biał­ka jaja są naj­lep­szym i naj­le­piej przy­swa­jal­nym źró­dłem ami­no­kwa­sów dla or­ga­ni­zmu, nie­ste­ty, nie­do­ce­nia­nym. Warto je jeść przy­naj­mniej kilka razy w ty­go­dniu. Biał­ka te bu­du­ją mię­śnie, przy­spie­sza­ją me­ta­bo­lizm i uła­twia­ją spa­le­nie tłusz­czu. Są sy­cą­ce. Na samo stra­wie­nie i przy­swo­je­nie ami­no­kwa­sów z jajka or­ga­nizm zu­ży­wa ok. 35 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation