Kuchnia

ciasta

Kostka cappuccino z czekowiśnią

SKŁADNIKI:

CIASTO I:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cappuccino w proszku

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier ubić. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i proszkiem do pieczenia. Dodać do piany i ponownie zmiksować. Przesiać mąki i cappuccino. Delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przelać do blachy o wymiarach około 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 160st (termoobieg), ok. 25minut (do suchego patyczka)

CIASTO II:
100g czekolady deserowej
100g miękkiego masła
80g cukru
szczypta soli
4 jajka
90g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka ciemnego kakao

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić, a następnie utrzeć z masłem. Białka oddzielić od żółtek. Ciągle ubijając dodać do masy czekoladowej żółtka, cukier i sól, a następnie mąkę, proszek, kawę i kakao. Zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Gotowe przełożyć na blachę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożoną papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, około 20minut (do suchego patyczka)

Oba ciasta ostudzić.

CZEKOWIŚNIA:
400-410g konfitury wiśniowej lub dobrej jakości dżemu wiśniowego
170g czekolady deserowej (45-55% zawartości kakao)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Od razu po roztopieniu wymieszać z konfiturą/dżemem.

Czekowiśnie wyłożyć na biszkopt cappuccino i wstawić ciasto do lodówki na około 45-60minut (aż masa stężeje, nie będzie twarda, ale wyraźnie "ścięta").

PONCZ:
3/4 szklanki czarnej kawy

Kiedy czekowiśnia stężeje, przykryć ją ciastem czekoladowym, ciasto równomiernie nasączyć kawą. Przygotować piankę (pianki nie należy przygotowywać wcześniej, dopiero bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto, ponieważ bardzo szybko tężeje).

PIANKA CAPPUCCINO:
750ml śmietanki kremówki (dwa duże kubki po ok. 375g)
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 szklanka cappuccino w proszku
5 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wody

DODATKOWO:
80g czekolady deserowej
1 łyżeczka ciemnego kakao

Żelatynę zalać wodą w temperaturze pokojowej i zostawić do napęcznienia. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cappuccino. Żelatynę rozpuścić na wolnym ogniu, mieszając (nie zagotować). Miksując wlać żelatynę do śmietany. Krótko zmiksować. Piankę wyłożyć na ciasto i wyrównać wierzch. Na piankę zetrzeć czekoladę lub "obrać" ją obieraczką do warzyw tworząc wiórki. Lekko posypać kakao.

Ciasto schłodzić przed podaniem w lodówce (wystarczy 30 minut). Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation